Mitől lesz egy tiszta tér szabványos tiszta tér?

Az ISO-14644 szabvány pontosan megfogalmazza azon kialakításokat és használati módszertant, amellyel egy tisztatér szabványosan üzemeltethető. A tervezés és kialakítás a tisztaterek létesítésének első – és talán legfontosabb – mérföldköve. A tervezés során a tisztaterek légcsere- és tisztasági fokozat igényeinek megfelelően szükséges a terek elrendezését kialakítani. A tisztaterek levegőjének minősége a megfelelő légzárású falszerkezet és jól záródó tisztatéri ajtók mellett főként a légkezelő berendezéstől és a szűrőfokozatok minőségétől függ. Egy tiszta tér nem attól válik valóban tisztatérré, hogy abban a felhasználó rendszeresen fertőtlenít és takarít, hanem a megfelelően méretezett légkezelő berendezések ebben kulcs szerepet játszanak.

Számos alaklommal találkozunk olyan tervezői kiírással, melyben tisztatérként definiálnak olyan élelmiszeripari tereket, melyben még légkezelő berendezés sincs! Ezek nagyon messze vannak az ISO-14644 szabvány által megfogalmazott követelményektől. Fontos tudni, hogy az ISO 14644 szabvány nem élelmiszeripari, hanem könnyűipari szabvány, ezért az élelmiszeriparra történő alkalmazása csak igen szűk területen lehetséges (pl vizsgáló laboratóriumok)

Azonban nagyon fontos tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy a szabványos tisztaterek nem csak a tervezés és kivitelezés szakaszában igényelnek különös precizitást, hanem a felhasználói módszertanra külön fejezetet szán a szabvány. Azaz a meglévő tisztatér használatának módja szintén különösen fontos ahhoz, hogy valóban pormentes tiszta környezetben tudjunk dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500