Az élelmiszeripari tisztaterekkel mindenki jól jár
A tisztaszobák és tisztaterek hosszú ideje alkalmazásban vannak a gyógyszeriparban, a mikroelektronikában, a biotechnológiában, azonban az utóbbi időszakban az élelmiszeripar is egyre növekvő érdeklődést mutat a modern tisztaterek iránt. Ez nem véletlen, hiszen az egyre gyorsuló fogyasztói társadalomban egyre nagyobb igény mutatkozik a speciális eljárásokkal készített, tartósított, vagy módosított élelmiszerekre is.
Hogyan profitálnak a gyártók az élelmiszeripari tisztaterekből?
Az élelmiszeripari eljárásokat szigorú szabályrendszerek és szabványok írják körbe, valamint az egészségügyhöz hasonlóan rendkívül szigorú higiéniai standardok jellemzik. A tisztaság egy fokkal magasabb szintre emelésében játszanak szerepet a modern élelmiszeripari tisztaterek. A mikrobák és gombák számának minimalizálása elősegíti a termékek tisztaságát, valamint egyéb eljárásokat tesz könnyebbé, emellett csökkenti az átfutási időket, amely egyenesen nagyobb jövedelmezőséget jelent.
Az élelmiszeripari tisztatereket használó cégeknek számos előnye származik a megfelelően kialakított tisztatér üzemeltetéséből, sőt marketing célokra is kiváló hatással van, ha a termékek csomagolásán fel van tüntetve a tisztatéri előállítás módja.
Hol alkalmazhatóak a tisztaterek a leginkább?
A legfőbb felhasználói az élelmiszeripari tisztatereknek a feldolgozott hústerméket előállító cégek, a sajt és tejtermék feldolgozó üzemek, valamint a speciális élelmiszereket gyártó üzemek (glutén- és laktózmentes, valamint anti-allergén élelmiszerek).
Milyen különleges követelményeknek kell megfelelniük?
Az élelmiszeripari tisztaterekben szigorúan szabályozott a hőmérsékletet, a páratartalmat, valamint a lebegőben előforduló részecskék számát. A szigorúan ellenőrzött rendszer lehetővé teszi, hogy az ott előállított termékek különösen nagy tisztaságú környezetben kerüljenek előállításra, feldolgozásra vagy csomagolásra.
A különlegesen tiszta környezet lehetővé teszi, hogy akár a termék eltarthatóságát is növeljük, hiszen egy tisztatérben az előforduló mikrobák- és csírák száma is jelentősen csökkenthető.
A legtöbb élelmiszeripari tisztaterek mindig egyedi méretben készülnek a megrendelő igényei alapján, valamint figyelembe kell venni az élelmiszeripari termékek előállításához szükséges berendezések kialakítását, hely foglalását is. A tereket ez alapján méretezik, a beruházóval közös munkában, majd a kivitelezés során is figyelemmel kísérjük a lehető legoptimálisabb folyamatokat.
Ha megbízható tisztatér gyártót keres, a Hűtőépítő Kft.-t ajánljuk és kiváló minőségű KleanLabs termékeit.
Vélemény, hozzászólás?