Hatékonyabb légkezelés ventilátoros szűrőegységekkel

Hatékonyabb légkezelés ventilátoros szűrőegységekkel

Centralizált és decentralizált légkezelés

A tisztaterek legfontosabb része a légkezelő rendszer, hiszen ez gondoskodik a légterek megfelelő higiéniájáról és hőmérsékletéről. A megfelelő légkezelés megtalálása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy egy valóban hatékony munkaterületet létesíthessünk.

Erre a célra választhatunk centralizált vagy decentralizált rendszert. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, és az, hogy melyik a legpraktikusabb választás, olyan fontos tényezőktől függ, mint a teljesítmény, az energiahatékonyság, és természetesen a hozzá tartozó költségek.

Centralizált légkezelés esetén egy központi rendszer látja el a tisztatér minden helyiségét a megfelelő minőségű levegővel. Ilyen esetben először a legtisztább légteret igénylő helyiséget kell ellátni levegővel, majd innen kifelé haladva kerülnek sorra az egyre kisebb igényű termek.

Ha viszont decentralizált rendszert választunk, különálló szűrőegységek kerülnek a tisztatérbe. Ebben az esetben a különböző igényű helyiségek ellátása egyénileg történik. Ez különösen praktikus lehet abban az esetben, ha nagyok az eltérések a különböző területek között, illetve, ha túl sok a különböző légteret igénylő tér.

Decentralizált rendszerben egyenesen az adott helyiségbe kerül a kívánt hőmérsékletű levegő (KleanLabs ábrája)

Ventilátoros szűrőegységek

A decentralizált légkezelő rendszerekben lokális, ventilátoros szűrőegységek (röviden FFU) biztosítják a tiszta levegőt, melyeket az álmennyezeti rácsra helyeznek. Az egységben egy HEPA vagy egy ULPA szűrő kap helyet a ventilátor mellett.

Azt, hogy hány db FFU-ra van szükség az adott tisztatérben, számos tényező befolyásolja. Ezek közül is a legfontosabb a helyiség tisztasági besorolása, valamint a mérete. Ennek ismeretében már könnyedén meghatározható, hogy milyen mértékű lefedettségre van szükség a kívánt ISO besorolás elérése érdekében.

A decentralizált légkezelő rendszer előnyei

Ahogy fentebb is említettük már, az FFU-k használata bizonyos esetekben sokkal kifizetődőbb, mint a centralizált légkezelés. De mit jelent mindez a gyakorlatban?

Az egyedi légkezelés többek között alacsonyabb javítási költségekkel jár. Az egyes egységek meghibásodása esetén elegendő az adott elemet javítani vagy cserélni. A centralizált rendszerrel szemben ez olcsóbb és gyorsabb, ami a munkafolyamatokban is jóval kevesebb fennakadást okoz.

Az FFU-k mellett szól még az is, hogy az alkalmazásukkal jóval kisebb a szivárgás esélye. Centralizált rendszer esetén ugyanaz a levegő recirkulálódik az egész tisztatérben. Egy esetleges hiba esetén minden munkaterületet fenyeget a szennyeződés veszélye.

Nagyobb energiahatékonyság, több megtakarítás

A ventilátoros szűrőegységekkel jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek. A központi légkezelés esetében ugyanis rengeteg energiát – és ezzel együtt pénzt – emészt fel, hogy a levegőt először a legalacsonyabb nevezőre irányítjuk, majd onnan kifelé haladva felmelegítjük.

Az FFU-k esetében viszont csak azokban a helyiségekben kell az alacsony hőmérsékletet elérni, ahol ez valóban szükséges. Így megspórolhatjuk a hűtéssel majd újra melegítéssel járó energiaveszteséget.

Az FFU-k hátrányai

Habár az FFU-k használata számos előnnyel rendelkezik, tény, hogy nem minden esetben ez a legjobb választás. A decentralizált rendszer ugyanis kevésbé kontrollálható, ellenőrizhető és kevésbé pontos, mint központosított társa.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor az előírások kívánják meg a centralizált rendszer használatát. Ezek betartásának hiányában pedig nem helyezhető üzembe a tisztatér.

Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy bár a ventilátoros szűregységek praktikusak és költséghatékonyak, központi ellenőrzéssel tisztább levegő biztosítható, így ISO 5-ös besorolás alatt csak ez a megoldás lehetséges. Így ugyanis nem csak a hőmérséklet, de a páratartalom, a szűrés mértéke és a nyomás is szabályozható.

Mire van szükség az FFU-k használatához?

Amennyiben meggyőződtünk róla, hogy a tisztatérben alkalmazhatók ventilátoros szűrőegységek, következő lépésként a szükséges szűrőegységek számát célszerű meghatározni.

A besorolástól függően kell kiszámolni, hogy milyen lefedettségre van szükség a különböző helyiségek légkezeléséhez. Az arányok ismeretében megbecsülhető, hogy hány db egységre van szükség az adott térben.

Tisztasági osztály Lefedettség (%)
ISO 8 5-15%
ISO 7 15-20%
ISO 6 25-40%
ISO 5 35-70%

Ugyanakkor a pontos tervezéshez, a szükséges tanúsítványok beszerzéséhez célszerű konzultálni egy szakértővel is. Ez azért is lehet nagy segítség, mert az igények minden esetben egyediek, így a megoldások is könnyedén lehetnek eltérőek.

Az FFU-k hatékonyságához azonban kétség sem fér. Így a tervezéskor érdemes számításba venni ezt a megoldást is, mielőtt meghoznánk a végső döntést.

További hasznos szakmai információk olvashatók az FFU-król itt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500