Tisztatér használati kisokos

Tisztatér használati kisokos

Gyakran előfordul, hogy szinte egészen tudattalanul hajtunk végre rutinfeladatokat. Ebből adódóan a betanuló munkatársaknak mentoraik elfelejthetnek átadni apró, de lényeges információkat. Ez lehet egy egészen kis dolog mint, hogy mikor fő le frissen a kávé vagy mikor nincs sor a mikró előtt a konyhában. Ezek az apróságok azonban jelentősen hozzájárulnak munkanapjaink zavartalan lezajlásához. A tisztatérre ez ugyanúgy jellemző, ezért előfordulhat, hogy szinte észrevétlenül juttatunk be szennyeződéseket.

A tisztatér higiéniája függ a tisztatérbe jutott szennyezőanyagoktól, attól, hogy munkánk során mennyit koszolunk, illetve, hogyan és mennyit takarítunk. Az első és legfontosabb lépés az, hogy a lehető legkevesebb szennyeződést juttassunk be a térbe, ezért összeszedtük a leglényegesebb irányelveket ezzel kapcsolatban.

  1. Kiegészítők használata tilos. A tisztatérben való munka során semmilyen ékszer, smink, parfüm nem használható, beleértve a műszempillát és a körömlakkot is, mivel ezek mind szennyezést okozhatnak.
  2. Lassú és körültekintő mozgás. Séta során a testünk apró légörvényeket és áramlatokat hoz létre, ami segíti a szennyeződése munkafelületre jutását. Minél gyorsabban mozgunk, annál nagyobb légörvényeket képezünk. Gondoljunk csak arra, amikor lisztes a kezünk! Minél gyorsabban tapsolunk, annál több liszt jut a levegőbe, míg, ha lassan tapsolunk, jobban tudjuk kontrollálni a szennyezés mértékét.
  3. Ha leesett, ne vegyük fel! A padló és a padló feletti 30 cm az úgynevezett „szennyezett zóna”. Ha bármilyen tárgy bekerül ebbe a zónába, az már koszosnak számít, ezért ne nyúljunk utána, mert a kesztyűnk is ugyanúgy szennyezett lesz. Abban az esetben, ha a tárgyat muszáj felvenni, tisztítsuk meg a tisztateren kívül, majd használjunk új kesztyűt.
  4. Ne vigyünk be ételt! Bár nyilvánvalónak tűnhet, de fontos hangsúlyozni, hogy étel és rágógumi nem vihető be a tisztatérbe, így kisebb valószínűséggel viszünk be szennyező részecskéket. Dohányzás után fogyasszunk el egy pohár vizet, mielőtt a tisztatérbe lépünk! A legjobb azonban, ha a tisztatérbe lépés előtt egyáltalán nem dohányzunk. Ezzel is megakadályozzunk a szennyező részecskék levegőbe jutását.
  5. Figyeljünk a személyes higiéniára! A legnagyobb szennyező egy tisztatérben az emberi test, ezért a tisztatérben végzett munkánk során alapvető fontosságú a megfelelő személyes higiénia. Zuhanyozzunk, mossunk hajat rendszeresen és használjunk speciális krémet, ami a bőr természetes olajait helyettesíti. A tisztatérben minden fedetlen haj- és szőrfelületre speciális védősapkát vagy szakállborítót kell tenni. Ez a védőruhán, maszkon, kesztyűn, cipőn és védőszemüvegen felül tovább csökkenti a szőrszálakkal és egyéb részecskékkel történő szennyezést. Íratlan szabály, hogy kesztyűvel ne érjünk arcunkhoz, mivel így a zsír a bőrfelületről közvetlenül a munkatérbe jut.

Ezek a legfontosabb elvek, amelyekre a tisztatér használata során ügyelnünk kell. Természetesen még nagyon sok szabállyal, irányelvvel találkozhatunk, de ezek betartásával már jelentősen csökkentjük a tisztatérbe bejutó szennyeződéseket. A tisztatér egyszerre több kolléga munkatere, ezért fontos, hogy tiszteljük és betartsuk az alapvető szabályokat. Gondoljunk csak arra, hogy mi is egy ideális munkakörnyezetre számítunk, amikor a tisztatérbe lépünk.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500