Rejtélyes szennyeződések és leggyakoribb veszélyek a tisztatérben

A tisztaterekben való munka egyik legnagyobb kihívása a kiszámíthatatlan helyzetek. Igazán aprónak tűnő dolgok is jelentős szennyeződést okozhatnak. Ennek okán az ellenőrzött környezet szabályainak magasszintű betartása alapos oktatást és rutinszerű vizsgálatokat von maga után. Még ezek betartásával is előfordulhatnak váratlan szituációk, ezért kiválasztottuk a 10 leggyakoribb esetet, amire felhívjuk a figyelmet.

1.Kilógó telefon, walkie-talkie

Néhány munkakör megköveteli a folyamatos kommunikációt, ezért a telefon, walkie-talkie, személyhívó és egyéb eszközök használata elkerülhetetlen a tisztatérben. Ha ezeket használjuk, soha ne rögzítsük őket a védőfelszerelés külső felületére, mivel könnyen leeshetnek és tönkre mehet az adóvevő vagy a microchip. Egy pillanatig se aggódjunk, már rendkívül elegáns tisztatéri övtáskák is kaphatók, amelyek megoldást jelentenek erre a problémára.

Összehasonlítás a helyes és helytelen telefon rögzítés kapcsán
A megfelelő elhelyezés esetében a telefon stabilan rögzített, az egyes részei nem érnek le a földre.
A nem megfelelő rögzítés esetében a készülék nincs elkülönítve a többi berendezési tárgytól, nem megfeleő rögzítés esetén a vezeték potenciális balesetforrás lehet

2.Kétszárnyú ajtók

Gondolt már arra, hogy már a tisztatér építése során is fontos, hogy legyen egy kétszárnyú ajtó? Fontos, hogy legyen egy megfelelő ajtó, melyen az építési folyamat során is ki-be lehet hozni a szükséges berendezéseket.

Kleanlabs kétszárnyú ajtó
A képen látható a Kleanlabs kétszárnyú tisztatéri ajtó, mely teljesen megfelel az ISO14644 szabványnak.

3.Bútorok és felszerelések mozgatása

Akár a legapróbb mozdulat, például egy szék arrébb helyezése, vagy egy steril kesztyű felvétele is, potenciális szennyeződés forrása lehet. A kesztyű a hirtelen tett felfelé vagy lefelé irányuló mozdulattól szennyeződik be, ahogy a részecskék mozgása megnő. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a dolgozók csak a legszükségesebb és minimális mozdulatokat hajtsák végre munka közben.

4.Nem megfelelő padlózat

Felmerült már Önben, hogy a padlózat anyagának kiválasztása is direkt kapcsolatban áll a szennyeződések veszélyével? Győződjön meg róla, hogy a megfelelő padlóburkolatot használja, ami megfelel a higiéniai követelményeknek és kérjen tanácsot szakemberektől! Statikus környezetbe az ESD-padlót ajánljuk. A vinil padló nem egyezik meg az ESD-vel. A padlóburkolat kiválasztása azért fontos, mert minden eszköznek megfelelő földelést kell biztosítania, amikor ESD kocsikat, székeket és cipővédőket használunk.

5.Lyukak a HEPA szűrőben

Megtörtént eset, hogy a dolgozók úgy vették ki a felmosót a vödréből, hogy túl magasra lendítették, ami egyenesen a HEPA szűrőbe csapódott. A szűrőn keletkezett kicsi kerek lyukak pedig szabad utat adtak a szennyeződéseknek.

6.Arcmaszk fordított viselése

Sajnos ebben az esetben, ha fordítva veszünk fel valamit nem jár szerencsével. Az arcmaszk külső és belső oldalának megkülönböztetése nem egyértelmű, ezért erre már a tréning során ki kell térni. Ha véletlenül fordítva viseljük, az komoly szennyeződés kockázata lehet. Ez alól a védőruházat és a kezeslábas sem kivétel.

7.Ragacsos szennyfogó lapok

Ragacsos szennyfogó lapok széles választékával találkozhatunk, ezért meghatározó, hogy megfelelően válasszunk. Ne alkalmazzunk olyan lapot, amely túl ragadós. Tapasztalatból hívjuk fel a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy a szőnyeg annyira tapad, hogy a rálépő dolgozó elesik és eltöri a csuklóját. A lap méretét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ha a szennyfogó lap túl kicsi, csak az egyik láb fogja a szőnyeget érni, a másik elszalasztja és elveszti funkcióját. Válasszunk megalapozottan!

8.Átadó dobozok

Ha sok eszközt mozgatunk a tisztatérbe, javasoljuk az átadó dobozok kialakítását, ami csökkenti a steril környezetben a forgalmat. A szükséges termékek és eszközök a falra vagy padlóra szerelt dobozokon keresztül áthaladhatnak a tisztatérbe érkezés előtt.

Anyagátadó dobozok
A tisztatéri környezetből a legegyszerűbben az anyagátadó dobozok segítségével juttathatja ki az elkészült végterméket. A képen egy nem tisztatéri környezet és a tisztatéri környezet közötti biztonságos anyagáramlást szolgáló anyagátadó doboz látható.

9.Nem megfelelő ruházat

A megfelelő ruházat biztosításán kívül kritikus fontosságú, hogy a dolgozók részletekbe menő oktatást kapjanak a ruházati irányelvekről. Látott már olyat, hogy valaki, aki épp a kezeslábast vette fel, hagyta, hogy az ujjak súrolják a padlót? Mi a helyzet a nadrág száraival? Ha a védőruha bármely része érintkezik a padlóval, szennyezőanyagok és egyéb részecskék tapadhatnak rá, amelyeket aztán a steril környezetbe magunkkal viszünk.

10.Fedetlen konnektorok

Miért fontos, hogy az elektromos csatlakozókat bedugva vagy lefedve tartsuk? Az apró nyílásokon akár rovarok is átjuthatnak és hirtelen hívatlan vendégekkel találkozhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500