Meglévő épületben hogyan alakítható ki kontrollált tisztatéri környezet?

Meglévő épületben hogyan alakítható ki kontrollált tisztatéri környezet?

Számos esetben kapunk kérdéseket, hogy segítsünk abban, hogy meglévő épületben vagy csarnokban hogyan alakítható ki tisztatér? Megpróbálunk néhány tanácsot adni.

Meglévő épület, meglévő gépészettel? Ha a légkezelő gépészeti rendszer nem kifejezetten tisztaterek ellátására lett tervezve, akkor azzal kell kalkulálnunk, hogy a gépészeti rendszer valószínűleg alkalmatlan lesz a feladatra. Ez azért van, mert a tisztaterek üzemeltetéséhez speciális légkezelő berendezések és szűrőfokozatok szükségesek, hagyományos berendezéssel ez nem megoldható.

A falazatokat tekintve fontos, hogy olyan szerkezeteket kell alkalmazni, melyek tisztatéri üzemeltetésre alkalmasak, megfelelő zárással rendelkeznek, valamint arról nem válik le részecske, később sem reped meg. A tisztatéri falak ne készüljenek gipszkartonból (kiporzás és repedés veszély!), valamint antisztatikus felületet képezzenek. PVC és műanyag elemek használata kerülendő.

A tisztaterek leválasztása a környezetüktől mindenképpen fontos és kiemelt jelentőségű művelet. A meglévő épületek átalakítás nélkül alkalmatlanok tisztatéri üzemre, hiszen nem valószínű, hogy az ISO-14644 szabvány előírásainak megfelelnek.

A gépészeti rendszert úgy kell megtervezni, hogy az alkalmas legyen a tiszta szobák levegő ellátására, figyelembe véve a szűrők közeg ellenállását, a megfelelő mértékű frisslevegős hozzátáplálást, valamint gondoskodni kell a szabvány szerinti légcsere számról is. A befújt levegő kezelése is szükséges, azt hűteni és fűteni kell és ne feledjük el, hogy óránként akár 100-szoros légcsere is előfordulhat egyes terekben, amely kezelése rendkívül energia igényes feladat.

Tisztatéri ajtó és falazat
Az elkészült tisztatéri falszerkezet, nyílászárók és gépészeti rendszer fogja elvinni a beruházási költségek jelentős részét és a tisztatérbe kerülő egyéb (gyártó) berendezések bekerülését még szintén kalkulálni kell.

Az elkészült tisztatéri falszerkezet, nyílászárók és gépészeti rendszer fogja elvinni a beruházási költségek jelentős részét és a tisztatérbe kerülő egyéb (gyártó) berendezések bekerülését még szintén kalkulálni kell. Ráadásként lehetséges, hogy a padozat burkolása is szükséges ESD vezetőképes anyaggal, hogy az esetlegesen feltöltődő padlóburkolat se vonzza magához a részecskéket.

Összességében elmondható, hogy meglévő csarnokban vagy épületben különböző méretű és kategóriájú tisztaterek kialakítása különleges felkészültséget igénylő művelet, mely magas beruházási költséggel jár. Azonban a tisztatérben előállítható termékek szintén magas hozzáadott értéket képviselnek, illetve a tisztatérrel rendelkező vállalkozások jelentős piaci előnyre tesznek szert, így a relatív magas összegű beruházás megtérülése biztosítható.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500