Így készítheti fel alkalmazottait a tisztatérben végzett munkára

Így készítheti fel alkalmazottait a tisztatérben végzett munkára

Miért van szükség tréningre a tisztatérben végzett munkát megelőzően?

Egy tisztatér kialakítása sok időt és energiát igénylő projekt, ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a használatba vétel előtt a tisztateret használó munkatársak megfelelően fel legyenek készítve az ott végzett munkára. Az érvényes szabályok és előírások a tisztatér esetében nem sajátíthatók el munka közben, mivel ilyenkor szennyezés kockázatának tennénk ki a steril környezetet, ezért már a munka kezdete előtt alapos és részletes tréningre van szükség.

Gondoljunk csak egy olyan gyógyszercégre, ahol egy komoly betegségre, például hemofíliára, állítanak elő gyógyszereket. Azon gyógyszerészek és kutatók számára, akik a vérplazmából állítanak elő vérzékenységet megszüntető orvosságot, kritikus fontosságú, hogy mennyire steril környezetben dolgoznak. A munka megkezdése előtt a szennyezést megelőző tevékenységek hosszú sorát kell elvégezniük a védőfelszerelés felvételétől a tisztatér helyes használatáig.

Kik kapjanak oktatást?

Mindenki, aki belép a tisztatérbe, potenciális szennyeződés forrása, ezért oktatásra mindenkinek szüksége van, függetlenül a beosztásától. A különböző feladatkörök azonban szükségessé tehetik egyes szakemberek speciális képzését. Az operátorok igénylik a legmagasabb képzettségi szintet a tisztatér használatáról.

Mit kell tartalmaznia a képzésnek?

Minden ember más módszerrel tanul, ezért egy csoportos képzés esetében célszerű, ha többféle anyagot és módszert alkalmazunk. Oktatás közben ügyeljünk arra is, hogy a tisztateret végig a lehető legsterilebb állapotban tartsuk.

A vizuális tanulást elősegítik azok a tréning videók, amelyek a folyamat kulcselemeit emelik ki, például milyen gyakori hibák fordulnak elő a tisztatérben végzett munka során és hogyan lehet elkerülni őket. Továbbá alkalmazhatunk egyszerű, de figyelemfelkeltő grafikákat és ellenőrző listákat a falakon, vagy a tisztatérben való belépés előtt, hogy folyamatosan emlékeztessük a munkatársakat a bevált gyakorlatra.

Kulcsfontosságú, hogy a tréninganyag elérhető legyen nyomtatott és online szöveges változatban is, így bármikor, amikor szükség van rá, gyorsan elérhető lesz. Ennek kell a legrészletesebben leírnia a szabályokat és az irányelveket a tisztatérben történő munkára való felkészüléstől a munka befejezését követő tevékenységekig. A szöveges anyagot magyarázó képekkel tehetjük könnyen érthetővé.

A gyakorlati oktatás során a munkatársakat egy képzett szakember vezeti végig, ahol a gyakorlatban is kipróbálhatnak feladatokat, így felkészülve a későbbi munkára. Az interaktivitás teszi lehetővé, hogy a képzés során megszerzett tudást a gyakorlatba a lehető legnagyobb hatékonysággal tudják a részvevők beépíteni.

Hogyan kérjük számon a megtanultakat?

Ha már az oktatási anyagokat összegyűjtöttük, célszerű meghatározni a számonkérés módszertanát is. A leghatékonyabbnak a folyamatosan ismétlő számonkérés bizonyul, ahol a résztvevőknek gyakran, apró teszteket, kvízeket kell kitölteniük az elhangzottakról, így ezek az információk mindig könnyen előhívhatók a memóriából. Ezen kívül eredményes még a már fent említett gyakorlatban történő alkalmazás is.

Mit tartalmazzon a tananyag?

Az oktatási anyagot egy teljesen kezdő munkatárs szemszögéből kell felépíteni, onnan kiindulva, hogy miért alapvető fontosságú a tisztatér használata bizonyos iparágak esetén. A bevezető tartalmazza a tisztaterek pontos helyét, a munkatársakkal szemben támasztott elvárásokat, információt a tréningekről és a jelenlegi gyakorlatról. A továbbiakban kitérhetünk arra, hogy milyen különböző célokra használjuk a tisztateret és itt milyen feladatokat végeznek el, hogy a termelési folyamat mely fázisaiban használjuk, illetve a különböző eszközök, gépek helyes használatára is. Magyarázzuk el azt is, mi a menete a tisztatérbe történő belépésnek és helyes elhagyásának, milyen szabályok vonatkoznak a ruha-, cipő-, haj- és ékszerviselésre és milyen védőruházat használata szükséges.

Felkészítés a tiszta térben végzett munkára
Mindenki, aki belép a tisztatérbe, potenciális szennyeződés forrása, ezért oktatásra mindenkinek szüksége van, függetlenül a beosztásától

A tréninget befejezhetjük egy interaktív kerekasztalbeszélgetéssel a jelenlegi jogszabályokról és azoknak történő megfelelésről. Fontos hangsúlyozni, hogy mi a teendő tévedés esetén és hogyan hozhatók helyre a már elkövetett hibák. Indokolt esetben hivatkozhatunk a katasztrófa elhárításról szóló kézikönyvre is, ami többféle eshetőségre is kitér.

Hogyan készüljenek a vezetők a tréningre?

Az oktatás megkezdése előtt hajtsunk végre egy átfogó ellenőrzést a munkafolyamatokon, hogy elkerüljünk minden esetleges hibát. Teszteljünk minden berendezést, gépet, szellőztető rendszert és légfúvókat, amelyek a vezérlőteremben működnek. Ne feledkezzünk meg a vészhelyzet esetén használt eszközök és riasztórendszer teszteléséről sem.

Sétáljunk végig a létesítményen és győződjünk meg róla, hogy minden egyes lépés részletesen dokumentálva van a szöveges anyagban és minden vizuális jelzés jól látható.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500