A tisztaterekről: az alapok

Mi az a tiszta szoba és melyek azok az alapvető dolgok, amiket egy tisztatérnek tudnia kell? Számos emberben merülnek fel ezek a kérdések, amikor meghallják azt a szót, hogy tisztatér. Mostani posztunkban megpróbálunk választ adni ezen kérdésekre.

Dióhéjban a tiszta szoba egy olyan szabályozott környezet, ahol olyan termékeket gyártanak, melyek érzékenyek a  gyártás folyamán előforduló apró szennyeződésekre. De tisztatérről beszélhetünk az egyes speciális vizsgáló laboratóriumok, vagy kórházi műtő helyiségek esetén is.

A tisztaterekben a levegőben szálló apró részecskék (ún. szennyeződések) száma szigorúan szabályozva van és a tisztatér kategóriájának megfelelő határok között kell folyamatosan tartani a részecskék koncentrációját. A legmegfelelőbb módja ennek, ha az egész környezetet speciális légkezelő berendezésekkel és szűrőkkel szabályozzák.

tisztatér belső kép
A rácsok mögött és a plafon fölött húzódik meg a tisztatér levegőjét szabályozó gépészet

A tisztaterek levegőjét óránként sok-sok alkalommal forgatják át a speciális szűrőrendszeren, mellyel a tisztatérbe bejutó szennyeződések és szabad szemmel nem látható részecskék száma folyamatosan egy adott szint alatt tartható, ezzel érik el a tisztatér szabványban meghatározott tisztasági fokát. Még az olyan apró részecske jelenléte is problémát okozhat a tisztatéri környezetben, amely 100-ad része az emberi haj átmérőjének. A cél ezen részecskék kiszűrése és kezelése.

A szennyeződés forrása sokféle lehet. A dolgozók által behozott szennyeződés (bőr, haj, smink, ruhán lévő szösz) mellett jellemzően a termékeken, alapanyagokon előforduló szennyeződések, a csomagolással bejutó részecskék, a tisztatérben használatos eszközökről leváló részecskék fordulnak elő. Végül a nem megfelelő falszerkezet (repedések, festék leválás, kiporzás) és a kevésbé jól záró nyílászárókon keresztül is rengeteg szennyeződés kerülhet a tisztatérbe, amelyet meg kell előzni.

tisztatéri anyagátadó doboz
A tisztatérben gyártott javak kijuttatására speciális, mindkét oldalon ajtóval zárt “dobozokon” keresztül van lehetőség. Az anyagátadó dobozok egyszerre védik a tisztatér levegőjénének minőségét és gondoskodnak az anyagáramlásról.

Látható a fentiekből, hogy a tisztatér egésze egy olyan komplex kontrollált környezet, amely a megfelelő szerkezeti elemeken kívül nagyon komoly gépészeti rendszert tartalmaz, valamint a dolgozók használati módszertana mellett az anyagáramlás kontrollálása is szükséges a legmagasabb szinten, annak érdekében, hogy a tisztatérben a legkiválóbb minőségű tiszta levegő biztosított legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500