A tisztatérbe történő belépés, avagy az öltözet

A tisztatérbe történő belépés, avagy az öltözet

A tisztatérben dolgozó személyzet bőrével és ruházatával nagy mennyiségű szennyezőanyagot juttat a tisztatérbe, ami aztán káros hatással lehet a termékekre vagy munkafolyamatokra. Ebből adódóan fontos, hogy minimalizáljuk ennek a lehetőségét a megfelelő öltözködési irányelvek betartásával. Ajánlatos ezeket az elveket rendszeresen átismételni, hogy megelőzzünk bármilyen ebből fakadó incidenst.

Az alábbiakban néhány tippet adunk a standard 100 – 100 000 osztályú tisztaterek protokolljára vonatkoztatva a Kaliforniai Egyetem Környezetegészségügyi és Biztonsági Tanszékére hivatkozva.

Az öltözést megelőző teendők

Mielőtt az átöltözésbe és a védőfelszerelés felvételéhez kezdünk, a személyzet minden tagjának meg kell tisztítania a nem fedett bőrfelületeiket, beleértve a kezeket, arcot és az alkart. A sminket, bőrápoló termékeket és piszkot egy speciális, erre a célra gyártott fertőtlenítővel távolítsuk el, amely a tisztatérben is használható. A gyűrűket és más ékszereket is le kell venni vagy a védőruha alá rejteni.

A tisztatérbe való lépés előtt ajánlott egy ragacsos szennyfogó lapon átsétálni párszor úgy, hogy minden talp érintkezzen a szőnyeggel legalább 2-3 alkalommal. Az öltözőbe belépve vehetjük fel a védőruhát és helyezhetjük el a cipővédőket mindkét lábon, egyesével, az öltözőpadon a már cipővédővel ellátott lábat a szoba tiszta felére átlendítve. Vidám mutatvány, de megéri a fáradtságot, mert drámaian csökkenti a szennyeződések kockázatát.

Tudnivalók a védőruházatról

A legtöbb iparág kezeslábassal, köténnyel, köpennyel, alkarvédővel és vegyvédett, biológiailag védett ruházattal dolgozik. Ügyeljünk arra, hogy a védőruhák egyike sem érintse meg a talajt öltözés közben! Ennek megelőzése céljából használhatunk fogasokat és padokat az öltözőben, hogy ezzel is megkönnyítsük a tisztatérbe való átmenetet. A legrosszabb, ami történhet, hogy egylábon állva elveszítjük egyensúlyunk, elesünk, és elöről kezdhetjük a folyamatot.

Amikor kezeslábast viselünk, a nadrág szárát mindig be kell tűrni a tisztatérben használt csizma szárába. Használjunk rögzítőket, hogy a csizmát a kezeslábashoz erősítsük. Ha a védőfelszerelés vagy ruházat bármikor elszakad, az öltözési folyamatot újra kell kezdeni, hogy csökkentsünk a szennyezés valószínűségét.

A megfelelő kesztyű pontosan illeszkedik a kezekre és belóg a védőruha ujja alá, így a bőr nem látható. Anyagának kiválasztásánál azt kell figyelembe venni, hogy az adott iparágban és munkakörnyezetben ne legyen reaktív. A leggyakrabban latex, neoprén, nitril, vinil vagy vegyes kesztyűket használnak.

Az arc- és hajtisztítás menete

A nők és a férfiak számára egyaránt kötelező a fejfedő, például a bouffant sapka, az arc-és szakállvédő viselése. A hajnak és a füleknek teljesen fedettnek kell lenniük. A megfelelő védőfelszerelés tökéletesen illeszkedik, az orr és a száj körül nincsenek rések.

Néhány iparág az előállított terméktől függően tisztatéri kapucnit, védőszemüveget, arcvédőt és arcmaszkot is előír. Ezek az eszközök a termék érdekében csökkentik a szennyeződés lehetőségét és egyúttal megakadályozzák a bőrirritációt.

A 100-as osztályú környezetben előfordulhat, hogy a dolgozóknak a második réteg kesztyűt is fel kell venniük, mielőtt a tisztatérbe lépnek.  A munkaeszközöket a tisztatéri használat előtt izopropil-alkohol (IPA)/DI vízoldattal kell megtisztítani, majd egy eszköz áthelyező helyiségen keresztül juthatnak csak a tisztatérbe.

Vélemény, hozzászólás?

Mi is a tisztatér?

Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek. A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.

Kapcsolatfelévtel

Tisztatér technológiás helyiségek kivitelezése:
Email: info@hutoepito.hu
Telefonszám: +36-37/737-500